Money Tours

A múlt héten a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum három kilencedikes osztálya szakmai rendezvényen vett részt a Pénziránytű Alapítvány Bázisiskolájában a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégiumban. A Money Tours pénzügyi kalandjátékán és egy tőzsdei előadáson voltak tanulóink.

A 9.a osztály diákjai kedden, a 9.e osztály szerdán, a 9.b osztály pedig pénteken tett látogatást a DSZC Rudas Közgazdasági Technikumban, ahol két-három fős csapatokat alkotva kellett megkeresniük az iskolában található állomásokat és megoldani az interaktív feladatokat. A feladatok egy osztálykirándulás szervezésével kapcsolatban voltak. A feladatok között volt valutaváltás, biztosításkötés, csomagolás és a készpénzkímélő fizetési módok közti választás is.

A versenyt a 9. a osztályban Gripper Márk, Csányi Kamil, Vlahopulosz Dimitrisz nyerte.

A versenyt a 9. b osztályban Visi Áron, Kovács Raul, Tóth László, Zudor Milán nyerte.

A versenyt a 9. e osztályban Jámbor Tímea, Farkas Amanda és Margiotta Karolt nyerte.

Ezúton is gratulálunk minden diákunknak az aktív részvételhez és az ügyes helytálláshoz!

Köszönjük a nagyszerű lehetőséget a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégiumnak.

Hálásan köszönjük a szervezést Lukácsné Székely Anikó Kolléganőnek és a kísérő tanároknak a segítséget Gönczi Gabriella Tanárnőnek, Halász Gyöngyvér Tanárnőnek és Korom Károly Tanárúrnak.

2023/2024. Tanévi Fejér Vármegyei Lábtoll-labda Diákolimpia

2024.február 24-én Fejér vármegyében a Szent Pantaleimon Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában került megrendezésre az idei tanév Lábtoll Diákolimpia vármegyei döntője.

A Diákolimpián 9 iskola 84 versenyzője játszott a továbbjutás lehetőségéért az országos fordulóba az I-től a VI. korcsoportig.

Rengeteg meccset jelentett ez a 25 induló csapat korcsoportonkénti körmérkőzése, majd az egyéni versenyszámba szintén körmérkőzésből bejutni a kieséses táblára. Így viszont ténylegesen megvalósult a diákolimpia egyik fontos célja: fizikai aktivitásra ösztönzés, egészségfejlesztő testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítése.

A korcsoportok többségében 4-5 csapat versengett. Csak a IV-V. korcsortban volt kevesebb induló. Ezért, hogy a játékból ők se maradjanak ki, egymással is vívtak tét nélküli játszmákat.

Nagyon szép meccseken drukkolhattunk a nap folyamán minden korcsoportban

A Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikumából három versenyző vett észt: Kádár Barna (9.b), Platt Roland (11.d), és Zudor Milán Csaba (9.b).

Zudor Milán Csaba 9.b osztályos tanuló V. kcs. egyéni versenyszámában 1. helyen jutott tovább az országos Diákolimpiára.

Kádár Brana 9.b osztályos tanuló V. kcs. egyéni versenyszámában 5. helyen jutott tovább az országos Diákolimpiára.

Platt Roland 11. d osztályos tanuló a VI. kcs. egyéni versenyszámban a 8. helyen jutott tovább az országos Diákolimpiára.

Csapatban a VI. kcs. versenyszámában a 2. helyen jutottak tovább a fiúk az országos Diákolimpiára.

Gratulálunk a szép teljesítményhez! További sok sikert kívánunk nekik majd az április 16-án az országos Diákolimpiára, ami Mohácson kerül megrendezésre.

Bánkis siker a vármegyei Kazinczy-versenyen

Csak két hét telt el a lélekemelő, Grétsy László emlékére rendezett szépkiejtési verseny óta, de máris újabb sikernek örülhetünk. Az iskolai fordulón remeklő Szabó Balázs képviselte a DUE Bánki Donát Technikumot 2024. február 27-én Sárbogárdon, a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny vármegyei fordulóján. Ezúttal az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

Szívből gratulálunk Balázsnak ehhez a szép eredményhez!

Hálásan köszönjük Halász Gyöngyvér magyar szakos Kolléganő felkészítő munkáját!

Német nyelvi országismereti versenyen

A DUE Bánki Donát Technikum három 9.e osztályos tanulója: Kovács Tibor, Molnár Noel és Német Dániel 2024. február 21-én a székesfehérvári Tóparti Gimnázium középiskolák tanulói számára szervezett német nyelvi országismereti versenyen vett részt Futóné Szaucsuk Erika tanárnő kíséretében. A kilencedikes diákjaink a tizenkét idősebb korosztályú gimnazista csapat között a 9. helyezést érték el és felkészülésük, versenyzésük során sok tapasztalatra tettek szert.

Szívből gratulálunk!

Köszönjük a felkészítést Futóné Szaucsuk Erika Kolléganőnek!

Kapcsolda program a Bánkiban

Az idei tanévben 12. alkalommal került megrendezésre a Kapcsolda program a Bánkiban. Ennek során a Jószolgálati Otthon lakóit látták vendégül a bánkis diákok. A közös délután során fő célunk az érzékenyítés volt. A sok közös tevékenység során lehetősége nyílik tanulóinknak, hogy megismerjék és átérezzék a fogyatékkal élők mindennapjait. A program közös kézműveskedés volt: farsangi maszkokat készítettek, muffinokat dekoráltak, csillámtetoválásokat kreáltak, tészta nyakláncot fűztek, illetve társasjátékokkal játszottak. Majd egy közös sorversenyen mérték össze a tudásukat. A program zárásaként pedig bánkis diákjaink  zenéltek illetve mesét mondtak vendégeinknek és egy pörgős Zumba órán vettek részt Futóné Szaucsuk Erika Kolléganő vezetésével a közös délután befejezéseként.

Örültünk a vidám, hangulatos közös délutánnak! Találkozzunk jövőre is!😊

Bánkisok a Katonában

Február 24-én rendezte a budapesti Katona József Színház a Madách-verseny harmadik fordulóját. Három csapat négy iskolából érkezett az eseményre, a Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, a Deutsche Schule Budapest ( avagy Budapesti Német Iskola – Thomas Mann Gimnázium) és a DUE Bánki Donát Technikum a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziummal közösen.

A program két fő részre bomlott: az elsőben megmutatták a diákoknak a színházat, a másodikban pedig verseny helyett egy könnyed drámapedagógiai foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, ami gyurmázásból, felolvasásból és állóképes szerepjátékokból állt.

A rendezvény végén a szervezők ingyen jegyet ajánlottak a résztvevőknek a Székely Krisztina által rendezett Embtrag előadásra.

Hálásan köszönjük a szervezést és a felkészítést Gendur Rebeka Krisztina Kolléganőnek!

https://www.katonajozsefszinhaz.hu/

Szakmai kiránduláson a 12. B

2024.02.13-án a 12.b osztály tanulmányi kiránduláson vett részt Molnár Gáborné, illetve Solymosi Csilla tanárnők kíséretében. A tanulók tanáraikkal a budapesti Terror Háza múzeumban tettek látogatást, ahol egy rendhagyó történelem óra keretein belül egy másik nézőpontból is megismerhették a diktatúrát és az Andrássy út 60. szám alatt lévő épület betöltött szerepét is abban az időben.  A tanulók a 6 km-s gyalogtúra, a Terror Háza múzeum után egy Westend látogatással zárták a napot.

Köszönjük a szervezést Solymosi Csilla osztályfőnök Tanárnőnek!

Kazinczy-verseny Grétsy László emlékére

Február 14-én rendezte humán munkaközösségünk a Karinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny iskolai fordulóját. A találkozó egyúttal egy szép megemlékezés is volt, hisz az első részben felidéztük a nemrég elhunyt nyelvészprofesszor, Grétsy László munkásságát. A versenyzők pár perc erejéig bepillantást nyerhettek a legendás „Álljunk meg egy szóra!” című tévéműsorba is.

Büszkék vagyunk arra, hogy a DUE Bánki Donát Technikumba 12 olyan diák jár, akinek szívügye anyanyelvünk ápolása. A megmérettetésen egy szabadon választott és egy kötelező szöveget kellett felolvasniuk a versenyzőknek. A zsűri tagjai (Mizerák Eszter és Katus Szilvia igazgatóhelyettes asszonyok, Bognárné Pongrácz Mária munkaközösség-vezető és iskolánk magyartanárai: Kovácsné Rubint Ágnes, Molnár Gáborné és Gendur Krisztina Rebeka) Szabó Balázs 10.D osztályos tanuló felolvasását értékelték a legjobbnak, így a hónap végén ő képviseli majd a Bánkit a vármegyei fordulón Sárbogárdon. A második helyezett Téglás Dániel (11.A) lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Mess Krisztián (10.D) állhatott fel.

Szívből gratulálunk minden versenyzőnek, Balázsnak pedig sok sikert kívánunk a megyei fordulóhoz!

Hálásan köszönjük a szervezést Halász Gyöngyvér magyar szakos Kolléganőnek!

Üzemlátogatás Duális partnerünknél

A Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum diákjai, a 12.B osztály február 8-án látogatást tett a Sheldon Industries Zrt.- nél Solymosi Csilla Kolléganő kíséretében. A Sheldon cég támogatja iskolánkat, továbbá gyakorlati helyet biztosít diákjaink részére.

A Sheldon Industries Zrt. 2019 óta több automatizálási és célgépépítési igényeket teljesített már különböző cégeknek.

A diákoknak alkalmuk nyílt betekinteni a színfalak mögé és megnézni néhány készülőben lévő projektjüket, amelyet a cég munkatársa mutatott be és kísérte végig a tanulókat az üzem egyes helyszínein. A diákok a gépészeti tervezéstől, a gyártáson és szerelésen át a helyszíni beüzemelésig láthatták a projekteket, sőt lehetőségük volt több, működéssel kapcsolatos kérdést is feltenni.

A tanulóknak alkalmuk nyílt megnézni például 3D nyomtatott darabokat, amelyekből volt viasz, műanyag és fém is. Valamelyest belekukkantottak a gyártási folyamatokba és a tervezésbe. Hosszasan meséltek nekik a jelenlegi projektekről és azoknak a működésükről.

Hálásan köszönjük a Sheldon cégnek, Rigó Zoltán Úrnak a rendkívül hasznos lehetőséget, hogy betekintést engedtek a cég működésébe.