Egybefüggő szakmai gyakorlat tájékoztató

Tisztelt Szülők!
Tisztelt Tanulók!

Egybefüggő szakmai gyakorlat tájékoztató:

Az egybefüggő szakmai gyakorlat duális képzőhelyen is megvalósítható, amely duális képzőhely a területileg illetékes kamaránál nyilvántartásba van véve az adott szakmára. Duális képzőhely szakképzési munkaszerződés keretében foglalkoztathatja a tanulókat. Szakképzési munkaszerződés a szakirányú oktatásra köthető a tanulmányok végéig, illetve évente egy alkalommal, legalább 2 és legfeljebb 12 hét egybefüggő időszakra. A szakirányú oktatás duális képzőhelyen történő teljesítésére a duális képzőhely és az iskola képzési programot készít. Az egybefüggő szakmai gyakorlatokra 3-4 hétre kell szakképzési munkaszerződést kötni a tanulókkal. A munkaidő a napi 8 órát nem haladhatja meg és fiatal korú (18 év alatti) esetében a napi 7 órát nem haladhatja meg. A szakirányú oktatás megszervezésére 6 – 22 óra között kerülhet sor. A 4,5 óránál hosszabb napi szakirányú oktatási idő esetén legalább 30 perc, a 6 óránál hosszabb napi szakirányú oktatási idő esetén legalább 45 perc megszakítás nélküli szünetet kell biztosítani a napi szakirányú oktatási időn belül.

Az egybefüggő szakmai gyakorlatot június 16-a után a tanítási idő befejeztével lehet megkezdeni és ahogy a nevében is van egybefüggőnek kell lennie és augusztusig teljesülnie kell.

A következő szakmákban kell egybefüggő szakmai gyakorlatot teljesíteni:

     • Gépésztechnikus CAD-CAM szakmairány (140 óra 11. és 12. évfolyamokon)
     • Gépgyártástechnológiai technikus (140 óra 11. és 12. évfolyamokon)
     • Ipari informatikai technikus (105 óra 11. évfolyamon, 120 óra 12. évfolyamon)
     • Gépésztechnikus vegyipar szakmairány (MOL Zrt-nél megoldott)

A 2023-2024-es tanévben a következő tanulókat érinti:

     • A osztály gépgyártástechnológiai technikus tanulókat
     • A osztály vasútijármű-szerelő technikus tanulókat
     • B osztály ipari informatikai technikus tanulókat
     • D osztály gépgyártástechnológiai technikus tanulókat
     • A osztály gépgyártástechnológiai technikus tanulókat
     • B osztály ipari informatikai technikus tanulókat
     • C osztály ipari informatikai technikus tanulókat és a gépésztechnikus CAD-CAM szakmairány tanulóit
     • D osztály gépgyártástechnológiai technikus tanulókat

 

Az egybefüggő szakmai gyakorlat tartalmát az alábbi mellékletek tartalmazzák:

ESZGY_Gépészet_Gépésztechnikus-CADCAM-szakmairány_11_2020.pdf

ESZGY_Gépészet_Gépgyártás-technológiai technikus_11_2020.pdf

ESZGY_Elektronika_Ipari informatikai technikus_11_2020.pdf

ESZGY_Gépészet_Gépésztechnikus-CADCAM-szakmairány_12_2020.pdf

ESZGY_Gépészet_Gépgyártás-technológiai technikus_12_2020.pdf

ESZGY_Elektronika_Ipari informatikai technikus_12_2020.pdf

Nyílt nap a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikumban

Mi vagyunk a Te jövőd!

Legyél Te is Bánkis!

2023.október 24-én a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikuma nyitott kapukkal várta a gépészet, az elektronika és elektrotechnika, az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment ágazatok valamint a nyelvi előkészítő képzés iránt érdeklődő általános iskolás diákokat és hozzátartozóikat.

A hétköznapok során mindig élénk hangulat uralkodik az iskola aulájában, ez a pezsgő atmoszféra pedig különösképpen jellemző volt a délután során. A vidámság, a sok mosoly nem csupán a Nyílt napot megnyitó és általános tájékoztatást nyújtó ülésre volt jellemző, – ahol bemutatkozott kiemelt duális partnerünk a MOL Nyrt.- hanem a tantermi foglalkozásokat is a humorral tűzdelt szakszerű információ átadása jellemezte. A továbbtanulás előtt állók számára több szempontból is kihagyhatatlan lehetőség volt intézményünk megtekintése: belepillanthattak a Bánkiban zajló iskolai életbe, tájékozódhattak a szakmai oktatásról és részletesen megismerkedhettek az egyes ágazati képzésekkel. A DUE Bánki Donát Technikumba érkező érdeklődőket információs pult várta, ahol a Kollégák és diákjaink segítettek az épületben való eligazodásban, majd minden az iskolánkban induló ágazat külön- külön szaktantermekben mutatkozott be. Az érdeklődő diákoknak lehetőségük volt a bánkis tanulóktól kérdezni, egyúttal megtekinthették és kipróbálhatták a pneumatika és hidraulika labort illetve az aulában felállított Tesla tornyot.

Nagy köszönet illeti az OTP Bank Nyrt.-t a jelentős összegű anyagi támogatásért, melyet a rendezvény színvonalas lebonyolításához a DUE Bánki Donát Technikum rendelkezésére bocsátott.

Kiemelt duális partnerünknek, a MOL Nyrt.-nek hálásan köszönjük, hogy nem csak szakértelmével támogatta pályaorientációs rendezvényünket, hanem a financiális hátterét is biztosította.

Szeretettel várjuk 2023. november 22-én 16 órakor a következő Nyílt napon az érdeklődőket!

Bánki Kódmentor 2.0

Második alkalommal került megrendezésre a DUE Bánki Donát Technikumban a Kódmentor elnevezésű rendezvény. A projekt célja az, hogy a szoftverfejlesztőnek készülő diákok megismerkedjenek azzal, mit jelent valós helyzetben kipróbálni az általuk fejlesztett játékokat és feladatokat, valamint a generációk együttműködését egy feladatvégzési helyzetben.

A 10. D 10. C és 10. E osztály diákjai Antaliné Miss Lilla tanárnő vezetésével három hétig terveztek feladatokat, fejlesztettek játékokat, elkészítették ezek dokumentációját, programoztak robotokat és terveztek pályákat és kipróbáltak generatív AI eszközöket. Ezt követően október 9-én online, majd október 16-án élőben mentorálták a Móricz Zsigmond Általános Iskola 4. évfolyamának kisdiákjait.

Lászlóné Durecz Andrea felkészítésével és együttműködésével, valamint Balláné Spitz Mariann kíséretében érkeztek meg a kicsik, hogy birtokba vegyék az elkészített pályákat. A 12.D önkéntes mentoraik segítségével a 10. D által összeállított és irányított kihívássorozatot teljesítették.

Kipróbálhatták, mit jelent a program hibakeresése (debugolás), létrehozták első kódjaikat Pythonban, 3D figurákat terveztek, fénnyel irányítottak Edison robotot egy „összeszerelési” feladat elvégzéséhez, kódoltak Lego-labirintust, irányítottak MBotot egy óriási pályán és hajtottak végre egy komplex mozgásos feladatot csapatban.

A feladatadás kölcsönös volt, hiszen a kisdiákok is megajándékozták a szervezőket általuk tervezett játékos feladatokkal.

A Meet&Code pályázat és a Maker’sLab programozóiskola támogatásával megvalósult rendezvényről a résztvevő diákok örömteli élményekkel távoztak, reményeink szerint felismerve az informatikai, algoritmizálási és a 21. századi készségek, valamint a soft skillek fontosságát.

Hálásan köszönjük Antaliné Miss Lilla Kolléganőnek és diák segítőinek a színvonalas rendezvényt!

Parádés Gólyavató a Bánkiban

A gólyaavató napjának délutánján az 5 kilencedikes osztály jelmezekbe öltözve felsorakozott iskolánk tornacsarnokában, hogy összemérjék képességeiket a következő feladatokban: 

 

🔴 tánc

🔴 könyvtorony építése hozott könyvekből

🔴 karikára dobás

🔴 pörgéses, futásos sorverseny

🔴 Bánki-kvíz

🔴 latin mondások fordítása

 

Bognárné Pongrácz Mária és az osztálya, a 10.c nyerték el tavaly a szervezés lehetőségét, így Lázár Kata és Tóth Máté konferálásával egy tempós, fordulatos, vidám délutánon vettek részt iskolánk legifjabb tanulói. 

A középkort idéző, kvázi lovagi torna nyertesei a királylányoknak beöltözött 9.e osztály lettek, akiknek osztályfőnöke, Futóné Szaucsuk Erika már törheti a fejét, milyen feladatokkal lepi meg a jövőre hozzánk érkező, még csak leendő bánkisokat.

Hálásan köszönjük a szervezést Bognárné Pongrácz Mária Tanárnőnek és kedves osztályának!

Szívből gratulálunk Futóné Szaucsuk Erika Osztályfőnök Tanárnőnek és osztályának az első helyezéshez és gratulálunk minden résztvevő és lelkesen versenyző osztálynak és Osztályfőnökeiknek is!

Pályaorientációs előadások a Bánkiban

A pályaválasztás előtt álló fiatalok számára fontos, hogy megtalálják a képességeikhez és érdeklődésükhöz leginkább illő hivatást, amiben kiteljesedhetnek és tartósan motiváltak tudnak maradni ahhoz, hogy a jövőbeli terveiket megvalósíthassák.

A Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum 2023. október 5-én tartotta pályaorientációs napját az A09-es konferencia teremben a 9-12. évfolyam tanulói számára.

A rendezvénysorozatot a MOL Magyar Olaj-és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság képviselői nyitották. Söjtöriné Mészáros Réka beszélt a MOL által nyújtott szakmai gyakorlati lehetőségről, bemutatta a vállalati helyszínt, ahol a tanulókat magas színvonalon oktatják és az innen indulva bejárható karrierutat.

Antaliné Miss Lilla Tanárnő már a jövő szakmáit és a mesterséges intelligencia működését vizionalizálta.

Az egyetemi életről és a Dunaújvárosi Egyetemre való bejutás feltételeiről Lóki Bence a DUE Kommunikációs Központ vezetője nyújtott tájékoztatást.

Csikósné Dr. Maczó Edit pályaorientációs előadásában kiemelte, hogy az átgondolt pályaválasztással, tudatos karrierdöntéssel a diákok elérhetik, hogy olyan hivatást válasszanak, amivel sikeresek lehetnek a pályájukon és felesleges kitérők nélkül tudják valóra váltani céljaikat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jó döntéshez szükséges az önismeret, érdeklődés, motiváció és a tisztánlátás is. Az online csoportos játék sem maradt el, mely nagyon jó hangulatot teremtett.

Remélhetőleg segítettük diákjaink későbbi pályaválasztását!

Planet Budapest 2023.

2023.szeptember 27-30 között a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szervezésében került megrendezésre a Planet 2023, melynek helyszíne a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ volt. A DUE Bánki Donát Technikumot Péter Bálint 11.D osztályos tanuló képviselte a Dunaújvárosi Egyetem kiállító standján.

Szívből gratulálunk és büszkék vagyunk Bálintra!

MEGÉRKEZTEK A BÁNKIS GÓLYÁK!

Minden évben izgatottan várjuk szeptember elsején a kilencedikeseket. Hát, megérkeztek. Az első tanítási napon hagyományaink szerint ünnepélyes körülmények között fogadjuk őket. Idei ünnepségünkön részt vett a Dunaújvárosi Egyetem képviseletében Lászlóné Kenyeres Krisztina, felsőoktatási igazgató is. Dr. Bartal Orsolya igazgató asszony kedves szavakkal köszöntötte új diákjainkat, a tizedik évfolyam pedig könnyed hangú, kedvcsináló műsorral igyekezett kicsit enyhíteni az első nap izgalmát.

Szereplőink, Balogh Mátyás 10. A, Lajkó Ádám 10. C, Papp Eszter 10. C, Szabó Barnabás 9. D, Almási Richárd 9. D és Nagy Bulcsú 9. D osztályos tanulók megismertették a gólyákat névadónk munkásságával, Szabó T. Anna szavaival pedig megpróbáltak útravalót adni a következő öt évre. Megnyugodva hallhatták Janikovszky Éva novellájának főhősétől, hogy kamasznak lenni, bizony senkinek sem könnyű. Balogh Mátyás gitárprodukciója egy kis koncerthangulatot is teremtett. Vidám videóösszeállításban ízelítőt adtunk a kilencedikeseknek a bánkis élet örömteli pillanataiból, végezetül pedig átnyújtottunk nekik egy csokorra valót a tizedik évfolyam túlélési tanácsaiból.

Kedves Kilencedikesek, üdvözlünk benneteket a Bánkiban!

Köszönjük a színvonalas műsort és a szervezést Kovácsné Rubint Ágnes, Bognárné Pongrácz Mária és Halász Gyöngyvér Kolléganőknek.

Év eleji információk – Minden Bánkis diáknak

Kedves Diákok!

 

A 9. évfolyamos tanulók információi:

Tankönyvek átvétele: Augusztus 29. kedd – 8:00-12:00 12:30-16:30 – 50-es teremben (angol, német)

Tanév első napja: szeptember 1. – Mindenkinek kötelező az iskolában tartózkodni legkésőbb 7:45-kor!

ÜNNEPI ÖLTÖZET KÖTELEZŐ!

 

Minden felsőbb évesre vonatkozó információk:

Tankönyvek átvétele:

13.évfolyam: Az első tanítási napon kapja meg a tankönyveket!

12.évfolyam : augusztus 29. kedd – 8:00-12:00 12:30-16:30 – 49-es terem

11. évfolyam: augusztus 30. szerda – 8:00-12:00 12:30-16:30 – 16-os terem

10.évfolyam: augusztus 30. szerda – 8:00-12:00 12:30-16:30 – 17-es terem

 

Tanév első napja: szeptember 1. – Mindenkinek kötelező az iskolában lenni legkésőbb 8:00-kor!