Futsal Diákolimpia Megyei Döntő

2022.november 18-án Székesfehérváron a Videoton két fedett, műfüves pályáján került megrendezésre V-VI. korcsoportos Futsal Diákolimpia Megyei Döntő, melyen a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum csapata is részt vett Johan József Testnevelő Tanár Úr kíséretében és felkészítésével.

A sorsolás a Bánki csapatát először a Rudassal, és a székesfehérvári Széchenyi csapatával hozta össze. A mérkőzést Rudassal kezdte a Bánki és a dunaújvárosi elődöntőhöz képest sokkal jobb meccset játszottak a fiaink, de vesztettek 2-0-ra. A Széchenyi csapata ellen nagyon fegyelmezett és jó játékkal győzött a Bánki 3-0-ra. A továbbiakban csapatunk megmérkőzött a Sárbogárddal és következett a bronz meccs a székesfehérvári kodolányis fiúk ellen. Végül a bánkis fiúk Johan Tanár Úr támogatásával nagyon szépen teljesítettek és a Megyei Bajnoki 4. helyet szerezték meg.

A csapat tagjai: Áldott Bence, Balogh Máté, Erdei Marcell, Kamondy Dominik, Péter Norbert, Réthy Dániel, Török Barsa, Tunyogi Roland, Vagyóczki Dávid.

Szívből gratulálunk Johan József Tanár Úrnak és a csapatot alkotó Fiúknak!

“Sportolj Dunaújváros!”

2022. november 16-án a DUE Bánki Donát Technikum 9.B és 10.c osztályos tanulói Futóné Szaucsuk Erika Tanárnő kíséretében a “Sportolj Dunaújváros!”rendezvénysorozat „Válts győzelemre”elnevezésű programján vettek részt. A váltóversenyeken alapuló sportnap kellemes hangulatban telt és diákjaink egy tartalmas délelőttöt töltöttek el a DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola tornatermében.

Köszönjük a szervezést a Jövő Új-Városáért Egyesületnek!

Floorball Megyei elődöntő a Bánkiban

2022.11.15-én került megrendezésre a Floorball Megyei elődöntő, mely tornának hagyományosan a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum Sportcsarnoka adott otthont.

A résztvevők a Széchenyi István Gimnázium, a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium, a Pannon Oktatási Központ és a házigazda DUE Bánki Donát Technikum csapatai voltak.

A reggeli sorsolás után kezdődtek a mérkőzések. Iskolánk csapata az esélyes Rudassal kezdett. A Fiaink jól teljesítettek, de 2-0-ra győzött a Rudas. A következő mérkőzések eredményei: Széchenyi- Pannon 7-1, majd Rudas- Széchenyi 4-1. Ezután ismét a Fiaink következtek a Pannon ellen, és végül számos izgalmas pillanat után az eredmény 4-4. Majd a Rudas- Pannon 5-2. Ezután következett a mindent eldöntő mérkőzés. Nagy küzdelem volt, először a Bánki szerzett vezetést. Ezt sokáig őrizték a Fiúk, de sikerült a széchenyis csapatnak egyenlíteni. Óriási csata volt, de nem változott az eredmény, azaz egy ponttal a Széchenyi szerzett többet, így ők lettek a továbbjutók. Nagyon büszkék vagyunk a Fiainkra, hiszen jól teljesítettek és mindent megtettek.

A csapat tagjai: Áldott Bence, Balogh Máté, Hungler Teodor, Kamondy Dominik, Piszmann Máté, Szabó Dániel Benjamin, Török Barsa István.

Felkészítő: Johan József testnevelő Tanár Úr

 

Futsal V-VI. korcsoportos Diákolimpia

2022. november 4-én, pénteken a futsal V-VI. korcsoportos Diákolimpia megyei elődöntőjén a BÁNKIS FIÚK 3. helyet érték el. Irány a megyei döntő!

A csapat tagjai: Áldott Bence Balázs, Balogh Ákos Bátor, Balogh Máté István, Erdei Marcell, Gubits Zoltán, Kamondy Dominik, Kovács Balázs Áron, Péter Norbert, Török Barsa István, Tunyogi Roland

Szeretettel gratulálunk Johan József Tanár Úrnak a Fiúknak!

 

„Petőfi Busz”- Kulturális programon a bánkisok

A 9.A osztály 2022. november 2-án, szerdán a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítását tekintette meg. A vándorkiállítás Petőfi Sándor rövid, de annál mozgalmasabb életútját és alkotói dinamizmusát mutatta be versei, útirajzai és személyes tárgyai segítségével. A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a „gyorsszekérre” Petőfi mellé, aki az utazás során felidézi múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkészi jövőjét.

Köszönjük a lehetőséget!

Klímavédelmi konferencián a bánkis diákok

Iskolánk tanulói a -9.A, 9.B, 10.A- osztályok 2022. október 26-án, szerdán 11:00-12:00 óráig Klímavédelmi konferencián vettek részt, amelyet Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és Dunaújváros Felsőoktatásáért Alapítvány közösen rendezett meg a  „ KEHOP-1.2.1-18-2019-00254 „Élhető éghajlatért – helyi klímastratégia és szemléletformálás Dunaújvárosban” projekt keretében. A tanulók az izgalmas, érdekes előadásokon információt kaptak Dunaújváros környezeti állapota és a klímavédelem összefüggéseiről, továbbá szó esett arról is, hogy mit tehetünk mi magunk a klímavédelemért Dunaújvárosban. 

Köszönjük a tartalmas előadásokat😊

1956-os Projektnap

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve, annak eseményeivel diákjaink idén rendhagyó módon, egy Projektnap keretében ismerkedhettek meg.

Az eseményeket korabeli felvételekkel, színes kiselőadásokkal idéztük fel, melyek megtekintése után az osztályoknak kreatív feladatokat kellett megoldaniuk. A bánkis csapatok lelkesen versengtek, miközben megismerhették a forradalmi napok eseményeit: Mansfeld Péter életét, a forradalmárok és a szovjet csapatok fegyvereit, Nagy Imre szerepét, a megtorlások szomorú történeteit. Zárásképpen ötletes közösségi szobrokat alkottak az eseményekhez kapcsolódóan.

A versengés végső győztese Jadlószki Zoltán Tanár Úr osztálya a 12.D lett, akik a Jakó Cukrászda által felajánlott különleges és finom tortát nyerték. A második helyen a 11.D, a harmadik helyen a 10.A és a 10.B végzett holtversenyben.

A Projektnap kitalálója és megalkotója Fekete-Vadas Zsuzsanna Tanárnő, akinek a nap lebonyolításában Futóné Szaucsuk Erika, Bognárné Pongrácz Mária, Kovácsné Rubint Ágnes és Molnár Gáborné Tanárnők segítettek. Köszönjük a szervező 13.D és 13.B osztályok munkáját is!

Fejér Megyei Röplabda Diákolimpia

2022.10.26-án Lovasberényben került sor a Fejér Megyei Röplabda Diákolimpia „A” Kategória V-VI. korcsoportjának a döntőjére. Ezen részt vett iskolánk, a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum csapata is. Nagyon kiélezett, igen szoros szettek voltak minden mérkőzésen. (Érdekesség, hogy a tavalyi diákolimpia győztes, a Pannon Dunaújvárosból volt az egyik ellenfél). Az első mérkőzésen a székesfehérvári Kodolányi 2-0-ra legyőzte a Pannont. A második mérkőzésen szintén nagyon kiélezett küzdelemben a Bánki 2-0-ra győzött a Pannon ellen. Azaz következett az arany mérkőzés. Itt szintén nagyon szoros (első szett 28-30 oda) mérkőzésen nyert a fehérvári csapat. Ez azt jelenti, hogy a Bánkisok továbbjutottak a megyei döntőből, és az országos selejtezőn folytathatják a küzdelmeket. A jelenlegi hiányzókkal (sérültek, egyéb spottevékenységek miatt elfoglaltak) kiegészülve jó esélyekkel készülhetünk a további megmérettetésekre.

A csapat tagjai voltak: Béres Mátyás (Csk), Téglás Csaba, Pász Olivér, Németh Zoltán, Tóth Bence, Tokai Dániel (Hiányzott: Herceg Kristóf, Makó József)

A csapat összetartását, egységét bizonyítja az alábbi kis „szösszenet”: Németh Zoltán az idei tanévben lett iskolánk tanulója. Győrből érkezett a Bánkiba a röplabda miatt. Természetesen bekerült az iskolai csapatba. A megmérettetés előtti utolsó napokban kiderült, hogy műtét, vizsga és egyéb okok miatt alig lesz meg a csapatunk. Sőt Zoli is megbetegedett. Édesanyja szerette volna, hogy menjen haza Győrbe, de Ő azt mondta, hogy itt kell maradnia, mert nincs Csapat. Ezt meg is tette és jól teljesített! A hazafelé úton úgy izzadt, hogy aggódtunk, de ezt is megoldotta és rendben volt minden. Azt mondta: hajrá Bánki! Nem volt rossz ezt hallani!

HAJRÁ BÁNKI! Kösz Fiúk!!

 

Kódolás hete a Bánkiban- együttműködés és felelősség egymásért és a kisebbekért

2020 októberében idén 10 alkalommal startolt el a Code Week világszerte. A rendezvénysorozat lényege, hogy az algoritmikus gondolkodás és a kódoláshoz szükséges készségek minél szélesebb körben előtérbe kerüljenek, és az évtized egyik kulcskompetenciájának fejlesztése minél korábban és minél többek számára elérhető legyen. Ezt segíti a Meet & Code pályázat is, melynek keretében 400 Euro összegű támogatásra lehet pályázni a nyitott és ingyenes programok megvalósításához.

A DUE Bánki Donát Technikum sikeresen pályázott 2022 szeptemberében, és nagyszabású rendezvényt valósított meg ennek keretében, Bánki Kódmentor néven.

Meet and Code projekt főpróba – Youtube

Az iskola szoftverfejlesztő ágazaton tanuló diákjai (9.D, 10.D, 11.D) különleges feladatot kaptak Antaliné Miss Lilla tanárnőtől az IKT projektek tantárgy keretében. Nem egyszerűen a szoftverfejlesztői tudásukat kellett csiszolniuk, vagy dokumentálniuk a terveket, hanem kódmentorrá kellett válniuk. Felelőssé váltak abban, hogy a hozzájuk érkező kicsik minél izgalmasabb módon találkozhassanak az algoritmusok és kódok világával. Így 3 héten át olyan feladatokat terveztek és programokat írtak, amelyek bevezetik az informatikával még éppen csak ismerkedő 3. osztályosokat ebbe a világba. Készültek digitális kvízek, unplugged és saját fejlesztésű szoftveres játékok is, elmélyültek 3D tervezést bemutató játékokban, terveztek robotpályát, építettek és programoztak robotokat.

Mindezekkel a különleges feladatokkal várták és látták vendégül egy rendhagyó digitális kultúra foglalkozás keretében a Móricz Zsigmond Általános Iskola 3.a osztályos tanulóit, Lászlóné Durecz Andrea tanárnő kíséretében.

A mentorcsapatok talpraesetten segítették a kicsik csoportjait 8 állomáson a feladatok megoldásában, akik hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatokba, és egy remek délutánt töltöttek együtt a kódolás világában.