1956-os Projektnap

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve, annak eseményeivel diákjaink idén rendhagyó módon, egy Projektnap keretében ismerkedhettek meg.

Az eseményeket korabeli felvételekkel, színes kiselőadásokkal idéztük fel, melyek megtekintése után az osztályoknak kreatív feladatokat kellett megoldaniuk. A bánkis csapatok lelkesen versengtek, miközben megismerhették a forradalmi napok eseményeit: Mansfeld Péter életét, a forradalmárok és a szovjet csapatok fegyvereit, Nagy Imre szerepét, a megtorlások szomorú történeteit. Zárásképpen ötletes közösségi szobrokat alkottak az eseményekhez kapcsolódóan.

A versengés végső győztese Jadlószki Zoltán Tanár Úr osztálya a 12.D lett, akik a Jakó Cukrászda által felajánlott különleges és finom tortát nyerték. A második helyen a 11.D, a harmadik helyen a 10.A és a 10.B végzett holtversenyben.

A Projektnap kitalálója és megalkotója Fekete-Vadas Zsuzsanna Tanárnő, akinek a nap lebonyolításában Futóné Szaucsuk Erika, Bognárné Pongrácz Mária, Kovácsné Rubint Ágnes és Molnár Gáborné Tanárnők segítettek. Köszönjük a szervező 13.D és 13.B osztályok munkáját is!

Fejér Megyei Röplabda Diákolimpia

2022.10.26-án Lovasberényben került sor a Fejér Megyei Röplabda Diákolimpia „A” Kategória V-VI. korcsoportjának a döntőjére. Ezen részt vett iskolánk, a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum csapata is. Nagyon kiélezett, igen szoros szettek voltak minden mérkőzésen. (Érdekesség, hogy a tavalyi diákolimpia győztes, a Pannon Dunaújvárosból volt az egyik ellenfél). Az első mérkőzésen a székesfehérvári Kodolányi 2-0-ra legyőzte a Pannont. A második mérkőzésen szintén nagyon kiélezett küzdelemben a Bánki 2-0-ra győzött a Pannon ellen. Azaz következett az arany mérkőzés. Itt szintén nagyon szoros (első szett 28-30 oda) mérkőzésen nyert a fehérvári csapat. Ez azt jelenti, hogy a Bánkisok továbbjutottak a megyei döntőből, és az országos selejtezőn folytathatják a küzdelmeket. A jelenlegi hiányzókkal (sérültek, egyéb spottevékenységek miatt elfoglaltak) kiegészülve jó esélyekkel készülhetünk a további megmérettetésekre.

A csapat tagjai voltak: Béres Mátyás (Csk), Téglás Csaba, Pász Olivér, Németh Zoltán, Tóth Bence, Tokai Dániel (Hiányzott: Herceg Kristóf, Makó József)

A csapat összetartását, egységét bizonyítja az alábbi kis „szösszenet”: Németh Zoltán az idei tanévben lett iskolánk tanulója. Győrből érkezett a Bánkiba a röplabda miatt. Természetesen bekerült az iskolai csapatba. A megmérettetés előtti utolsó napokban kiderült, hogy műtét, vizsga és egyéb okok miatt alig lesz meg a csapatunk. Sőt Zoli is megbetegedett. Édesanyja szerette volna, hogy menjen haza Győrbe, de Ő azt mondta, hogy itt kell maradnia, mert nincs Csapat. Ezt meg is tette és jól teljesített! A hazafelé úton úgy izzadt, hogy aggódtunk, de ezt is megoldotta és rendben volt minden. Azt mondta: hajrá Bánki! Nem volt rossz ezt hallani!

HAJRÁ BÁNKI! Kösz Fiúk!!

 

Kódolás hete a Bánkiban- együttműködés és felelősség egymásért és a kisebbekért

2020 októberében idén 10 alkalommal startolt el a Code Week világszerte. A rendezvénysorozat lényege, hogy az algoritmikus gondolkodás és a kódoláshoz szükséges készségek minél szélesebb körben előtérbe kerüljenek, és az évtized egyik kulcskompetenciájának fejlesztése minél korábban és minél többek számára elérhető legyen. Ezt segíti a Meet & Code pályázat is, melynek keretében 400 Euro összegű támogatásra lehet pályázni a nyitott és ingyenes programok megvalósításához.

A DUE Bánki Donát Technikum sikeresen pályázott 2022 szeptemberében, és nagyszabású rendezvényt valósított meg ennek keretében, Bánki Kódmentor néven.

Meet and Code projekt főpróba – Youtube

Az iskola szoftverfejlesztő ágazaton tanuló diákjai (9.D, 10.D, 11.D) különleges feladatot kaptak Antaliné Miss Lilla tanárnőtől az IKT projektek tantárgy keretében. Nem egyszerűen a szoftverfejlesztői tudásukat kellett csiszolniuk, vagy dokumentálniuk a terveket, hanem kódmentorrá kellett válniuk. Felelőssé váltak abban, hogy a hozzájuk érkező kicsik minél izgalmasabb módon találkozhassanak az algoritmusok és kódok világával. Így 3 héten át olyan feladatokat terveztek és programokat írtak, amelyek bevezetik az informatikával még éppen csak ismerkedő 3. osztályosokat ebbe a világba. Készültek digitális kvízek, unplugged és saját fejlesztésű szoftveres játékok is, elmélyültek 3D tervezést bemutató játékokban, terveztek robotpályát, építettek és programoztak robotokat.

Mindezekkel a különleges feladatokkal várták és látták vendégül egy rendhagyó digitális kultúra foglalkozás keretében a Móricz Zsigmond Általános Iskola 3.a osztályos tanulóit, Lászlóné Durecz Andrea tanárnő kíséretében.

A mentorcsapatok talpraesetten segítették a kicsik csoportjait 8 állomáson a feladatok megoldásában, akik hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatokba, és egy remek délutánt töltöttek együtt a kódolás világában.

Bánkis diákok Perugiában

Az Erasmus+ Projekt Robotik elnevezésű pályázat keretében a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikumának 7 diákja és 3 kísérő tanára 2022. október 1-8-ig egy nemzetközi projekttalálkozón vett részt Olaszországban, Perugiában. A 2021-2024-ig tartó projektben 6 ország vesz részt, a feladat pedig minden nemzet diákjai számára ugyanaz: egy önállóan programozott robot által irányított jármű megépítése.

Az évente két alkalommal megrendezett projekttalálkozó során a résztvevők az összes országba eljutnak, így a bánkis diákoknak is lehetősége nyílik belga, lengyel, német, olasz és török társaikkal megismerkedni. A közös munka során felfedezhetik egymás kultúráját, és alkalmuk nyílik angol és német nyelvismeretük gyakorlására is.

A perugiai projekttalálkozón a bánkis csapat meglátogatta az olasz partneriskolát, ahol sikeresen előadták prezentációjukat. Részt vettek két gyárlátogatáson, túráztak Spellóban és Folignóban, a kirándulások során pedig megcsodálhatták a gyönyörű Firenzét és Assisit. Sok szép élménnyel tértek haza, és már izgalommal készülnek a következő találkozóra, hiszen 2023 márciusában Dunaújvárosba látogat az 5 partneriskola diákcsapata és tanáraik.