Fenntarthatósági Témahét a Bánkiban

2023. április 24-28. között 8. alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét, melyre iskolánk első alkalommal regisztrált. A témahét célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A 2022/2023-as tanév kiemelt témái a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia és a hulladék. Tanáraink változatos témákat dolgoztak fel tanítványaikkal a Fenntarthatósági Témahét oldalán található tematikus óratervek, mintaprojektek, online tanórák, oktatófilmek segítségével. A tanórák mellett kísérőprogramokat is szerveztünk.

Április 24-én a témahét megnyitója után előadást hallgathattunk meg az állatvédelemről és a növényi alapú étkezésről. Az előadás után a diákok vitáztak, érveltek, kézről-kézre járt a mikrofon. A beszélgetéseknek csak az időkeret szabott határt. A rendezvényt vegán ételkóstoló követte.

Az osztályok közötti verseny sem maradt el. Hétfő 12 óráig egy feladatlapot kellett kitölteni a hulladékkezeléssel kapcsolatban, illetve egy plakátot elkészíteni a biodiverzitás, a hulladék, a fenntartható értékek, az energia témáinak valamelyikében. Erre a napra meghirdettük az Öltözz zöldbe! programot is.

Április 25-én a fenntartható értékek, a Hulladékból hasznosat! került a fókuszba. Az újrahasználat, az újrahasznosítás jegyében gardróbcsere akciót szerveztünk és egy kiállítás is látható volt a Gondold újra! témában. A Kodolányi János Egyetem Fenntarthatósági és Klímavédelmi Kutatóintézetéből Colabruni Francesco, mint önkéntes óralátogató tartott tanórákat Energiatudatosság, energiahatékonyság, megújuló energiák a mindennapokban címmel. Az előadó fiatalos, lendületes stílusa magával ragadta a hallgatóságot.

Szigetfűné Papp Szilvia Tanárnő a könyvtárban színes programokkal várta a látogatókat, melyek közt volt ökológiai lábnyomszámítás, kreatív kézműveskedés, észforgató, puzzle, totó, scrabble és egyéb rejtvények is.

Hulladékból hasznosat! – kiállítás:

Állatvédelmi és fenntarthatósági előadás április 24.:

Fenntarthatósági Témahét zárás és eredményhirdetés:

Április 26-án zártuk a témahetet, ahol a Bánki Vezetősége átadta a díjakat a győztes osztályoknak.

1. helyezett: 11.D, osztályfőnök: Szabóné Papp Krisztina

2. helyezett: 11.C , osztályfőnök: Jadlószkiné Nemes Ildikó

3. helyezett: 9.C, osztályfőnök: Bognárné Pongrácz Mária

Szeretettel gratulálunk a díjazott osztályoknak!

Hálásan köszönjük a Témahét megszervezését és lebonyolítását Molnár Gáborné Tanárnőnek!