Kutatók Éjszakája a Bánkiban

2024-ben a Bánki Donát Technikum is csatlakozott a Dunaújvárosi Egyetemen már hagyománnyá vált Kutatók Éjszakája programsorozathoz.

Az érdeklődők két programon vehettek részt a technikumban: Barna Péter egy izgalmas előadást tartott, amelynek célja az volt, hogy a hallgatóságnak bemutassa a CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet megalakulásának célját, valamint a szervezetben zajló kutatásokat és elért eredményeket. Az előadás során részletesen ismertette a részecskegyorsítók technológiai fejlődését, különös tekintettel a világ legnagyobb gyorsítójára, a Nagy Hadronütköztetőre (LHC), amely lehetővé tette a Higgs-bozon felfedezését. A prezentáció végén képekkel illusztrálva osztotta meg személyes tapasztalatait, amelyeket a CERN által szervezett egyhetes tanári továbbképzésen szerzett.

Antaliné Miss Lilla kódolási kihívásokkal várta az érdeklődőket különböző korosztályokból. A kisebbek egy Bluebot segítségével ismerkedhettek meg az algoritmizálás folyamatával, míg a nagyobbak egy összetett blokkprogramozási feladatsorozaton keresztül próbálhatták ki a generatív mesterséges intelligencia alkalmazását a Kódolás Órája egyik projektje során.

Köszönjük a lelkes érdeklődők részvételét!