Kódolás hete a Bánkiban- együttműködés és felelősség egymásért és a kisebbekért

2020 októberében idén 10 alkalommal startolt el a Code Week világszerte. A rendezvénysorozat lényege, hogy az algoritmikus gondolkodás és a kódoláshoz szükséges készségek minél szélesebb körben előtérbe kerüljenek, és az évtized egyik kulcskompetenciájának fejlesztése minél korábban és minél többek számára elérhető legyen. Ezt segíti a Meet & Code pályázat is, melynek keretében 400 Euro összegű támogatásra lehet pályázni a nyitott és ingyenes programok megvalósításához.

A DUE Bánki Donát Technikum sikeresen pályázott 2022 szeptemberében, és nagyszabású rendezvényt valósított meg ennek keretében, Bánki Kódmentor néven.

Meet and Code projekt főpróba – Youtube

Az iskola szoftverfejlesztő ágazaton tanuló diákjai (9.D, 10.D, 11.D) különleges feladatot kaptak Antaliné Miss Lilla tanárnőtől az IKT projektek tantárgy keretében. Nem egyszerűen a szoftverfejlesztői tudásukat kellett csiszolniuk, vagy dokumentálniuk a terveket, hanem kódmentorrá kellett válniuk. Felelőssé váltak abban, hogy a hozzájuk érkező kicsik minél izgalmasabb módon találkozhassanak az algoritmusok és kódok világával. Így 3 héten át olyan feladatokat terveztek és programokat írtak, amelyek bevezetik az informatikával még éppen csak ismerkedő 3. osztályosokat ebbe a világba. Készültek digitális kvízek, unplugged és saját fejlesztésű szoftveres játékok is, elmélyültek 3D tervezést bemutató játékokban, terveztek robotpályát, építettek és programoztak robotokat.

Mindezekkel a különleges feladatokkal várták és látták vendégül egy rendhagyó digitális kultúra foglalkozás keretében a Móricz Zsigmond Általános Iskola 3.a osztályos tanulóit, Lászlóné Durecz Andrea tanárnő kíséretében.

A mentorcsapatok talpraesetten segítették a kicsik csoportjait 8 állomáson a feladatok megoldásában, akik hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a feladatokba, és egy remek délutánt töltöttek együtt a kódolás világában.